Niemand minder dan voormalig Masters-winnaar Danny Willett komt over veertien dagen naar het KLM Open-golftoernooi in Badhoevedorp. Daar is – bovenop een voormalige PFOS-dump van Schiphol – een prachtig paviljoen ingericht voor de net-niet-elite.
In ruil voor 325 euro (exclusief btw) kunnen fans zich in deze Champions Lounge vergapen aan de sterren. De echte VIP’s kopen een kaartje ad 1500 euro (ook exclusief btw) voor de verderop gelegen Clubhouse Lounge. Daar is de PFOS-verontreiniging aanzienlijk minder ernstig en spreken onderzoekers van “ten hoogste lichte verontreiniging”.
De Champions Lounge daarentegen staat precies op de plek waar de exploitant vanaf 2018 een groot hotel wilde bouwen. Vanwege een ernstige verontreiniging met de kankerverwekkende forever chemical PFOS is dat er niet van gekomen. Maar een gastenverblijf voor het KLM Open bovenop de gifgrond is kennelijk geen probleem. Destijds werden er concentraties aangetroffen tot 28.000 nanogram waar volgens de gezondheidsvoorschriften maximaal 3000 nanogram per kilogram grond is toegestaan.
Gif gestort zonder vergunning
Gisteren publiceerde de organisatie van het golftoernooi de definitieve plattegrond. Daarin staat bij nummertje negen de Champions Lounge ingetekend, pal naast het oude clubhuis. Bovenop een oude zandwinput van Schiphol die vanaf 1994 werd volgestort met PFOS-houdende gifgrond.
Dat storten gebeurde aanvankelijk zonder vergunning of toezicht. Pas toen de milieupolitie Schiphol betrapte, moesten er wat formaliteiten worden afgewikkeld. Maar zoals wel vaker gelden voor het vliegveld andere regels dan voor de rest van Nederland. Het storten van de gifgrond werd zonder al teveel omwegen alsnog achteraf gelegaliseerd en de vergunning werd geregeld.
Toen de verontreiniging rond 2018 werd teruggevonden op de beoogde plek van het hotel gingen alle alarmbellen af. De gevonden verontreiniging kon niet als historisch worden bestempeld zodat sanering mag uitblijven. De situatie was zo ernstig dat bij vervolgonderzoeken het personeel moest werken in zogenaamde 3T-veiligheidskleding om de kans te verkleinen om in aanraking te komen met de kankerverwekkende stoffen.
Sanering vond nooit plaats
Volgens de wet moet zo’n verontreiniging worden gesaneerd door de eigenaar, maar de aannemers schoven de bouwput weer dicht en zaaiden er gras overheen. Eigenaar was (en is) Schiphol Real Estate en is dan ook verantwoordelijk voor de sanering die nooit plaatsvond.
Op exact deze plek worden nu de gasten ontvangen die ad 325 euro per dag het partijtje golf komen bewonderen. Zonder witte maanpakken tegen het PFOS.
Op basis van de onderzoeken werd in 2020 de conclusie getrokken dat er sprake was “van een geval van ernstige bodemveontreiniging met PFOS in de bovengrond”. De verontreiniging was “vermoedelijk gelateerd aan de op de locatie opgebrachte grond”. PFOS is één van de giftigste en meest kankerverwekkende soorten fluorkoolstofverbindingen. Die worden aangeduid met de groepsnaam PFAS, bestaande uit duizenden verschillende stoffen.
Rijkelijk laat
Ondanks de ernstige bodemverontreiniging die al sinds 2018 bekend is, diende de organisatie pas op 10 mei jongstleden de aanvraag in om de Champions Lounge te mogen optuigen. De gemeente Haarlemmermeer meldt erover op zijn website: “Deze bekendmaking is niet meer dan een mededeling. U kunt de aanvraag nog niet inzien. Ook kunt u nog geen zienswijze of bewaar indienen. Dit kan pas als wij een (ontwerp)besluit nemen op de aanvraag. Dit (ontwerp)besluit maken wij dan ook bekend.”
Het is nu krap twee weken voor de start van het toernooi in Badhoevedorp, maar de gemeente heeft nog steeds geen besluit gepubliceerd. Evenmin zijn de onderliggende stukken in te zien. Dat neigt naar onbehoorlijk bestuur, want de mensen worden zo voor een voldongen feit gesteld. Immers, op het moment dat in de komende dagen het besluit op de site wordt gezet, is het paviljoen al opgetuigd en gaat het evenement van start.
De organisatie van KLM Open gaat er kennelijk vanuit dat de vergunning slechts een formaliteit is. Zij bouwt de lounge vooralsnog zonder het besluit van de gemeente af te wachten.
Het toernooi van hoofdsponsor en grootvervuiler KLM is nog steeds op zoek naar vrijwilligers om het evenement in goede banen te leiden. In ruil voor een jasje, gratis eten en een parkeerkaart kunnen mensen zich aanmelden om de kaartjes te controleren, het café te bemensen of als marshal op te treden.