Quantcast
Channel: SchipholWatch
Viewing all articles
Browse latest Browse all 186

Schiphol moet PFOS-vervuiling Zwanenburgbaan toch opruimen

$
0
0
vliegtuig transavia

Schiphol moet een ernstige verontreiniging met het forever chemical PFOS bij de Zwanenburgbaan toch opruimen. Eerder dit jaar voerde SchipholWatch hierover een juridische procedure, maar verloor deze op formele gronden.

Nu blijkt dat Schiphol desondanks binnen een halfjaar met plannen moet komen om de vervuiling te saneren. Dit meldt de IJmuider Courant.

Dit deel van de PFOS-vervuiling op Schiphol ontstond toen op kerstavond in 1997 een Boeing van Transavia naast de landingsbaan terecht kwam. Daarbij was sprake van een vonkenregen en zware rook waardoor de brandweer in actie moest komen,

NOS Journaal (Transavia Crash) 25 – 12 – 1997

Compleet NOS Journaal van 1e kerstdag 1997. Met als voornaamste onderwerp de crash van een Transavia vliegtuig op Schiphol. Uitgezonden op donderdag 25 december 1997. Bron: JVC S-VHS

Het gebruikte blusschuim bevatte PFOS, liep weg in de grond en bereikte zo ook het grondwater. De ernstige vervuiling kwam aan het licht toen vorig jaar voorbereidend bodemonderzoek werd gedaan voor het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan.

Bezwaar leek geen succes
Na de vondst diende SchipholWatch begin dit jaar bezwaar in tegen de bodembeschikking die het vliegveld kreeg en waarin onder meer werd gesteld dat het ging om een ‘historische verontreiniging’ van vóór 1987. Deze aanname was gunstig voor Schiphol, omdat met dergelijke verontreinigingen soepeler wordt omgegaan en hoge saneringskosten meestal te voorkomen zijn.

Maar het incident met het toestel van Transavia vond plaats in 1997 en kan dus niet worden aangeduid als een oude vervuiling, zo pleitten we onder meer.

De bezwaarprocedure van SchipholWatch kende geen succes. Zonder op de inhoud van het bezwaar te willen ingaan, wees de Provincie Noord-Holland het af omdat SchipholWatch geen belang zou hebben bij het opruimen van de vervuiling. De statuten van de stichting zouden dat in de weg staan. Een duur leermoment, dat we in de toekomst hopen te voorkomen met inmiddels aangepaste statuten.

Publiciteit levert alsnog resultaat
Ondanks deze gang van zaken blijkt nu dat de procedure voor genoeg reuring en publiciteit heeft gezorgd om de omgevingsdienst bij de les te krijgen. Schiphol moet nu de verdere verspreiding van het gif via het grondwater zien te voorkomen.

“SchipholWatch krijgt sowieso gelijk op een belangrijk punt. De actiegroep vindt dat Schiphol vervuilingen veel te makkelijk laat kwalificeren als vermoedelijk historisch, met als gevolg dat ze vaak niet hoeven te worden opgeruimd. En dat de toezichthoudende omgevingsdienst daar veel te makkelijk in meegaat”, schreef het Noordhollands Dagblad op 6 oktober van dit jaar (mirror).

De vervuiling bevindt zich aan de zuidkant van de Zwanenburgbaan, vlakbij het centrum van het vliegveld. Naar schatting 3000 vierkante meter grond is vervuild tot een diepte van zes meter. Ook het grondwater bevat inmiddels PFOS. Omdat de gifstof makkelijk oplost in water, kan een vervuiling zich via grondwater razendsnel verspreiden over een groter gebied.

Maatschappelijke onrust
PFOS is één van de duizenden stoffen die vallen onder de PFAS-groep. Het zijn gevaarlijke stoffen op basis van fluorverbindingen die zich ophopen in het milieu en nauwelijks afbreekbaar zijn. PFOS is één van de giftigste van die groep en is kankerverwekkend. Het zijn dezelfde stoffen waarover rond de chemische fabrieken 3M in België en Chemours in Dordrecht grote maatschappelijke onrust is ontstaan.

Vorige week meldde De Telegraaf in een groot artikel dat Schiphol met minstens 180.000 kubieke meter gifgrond in de maag zit. De verontreiniging bij de Zwanenburgbaan is goed voor tien procent daarvan, maar naar verwachting niet meegenomen in het daar geschetste totaalplaatje.

Schiphol moet nu binnen een halfjaar op de proppen komen met een pakket maatregelen om de verontreiniging zoveel mogelijk ongedaan te maken, echter “voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is”. Dit stelt de omgevingsdienst die namens de provincie toezicht moet houden.

“De hamvraag is nu wat Schiphol ‘redelijkerwijs’ zal vinden en of de provincie het daarmee eens zal zijn”, schrijft de IJmuider Courant nu. Wordt vervolgd.

Bron


Viewing all articles
Browse latest Browse all 186