De gemeente Haarlemmermeer ziet zich genoodzaakt een hoorzitting te houden over de vergunning die Schiphol kreeg om honderdduizenden tonnen PFAS-gifgrond op te slaan vlakbij de bebouwde kom van Badhoevedorp. Omwonenden dienden meer dan 600 bezwaren in na een oproep door de lokale partij Eén Haarlemmermeer.
De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 19 maart aanstaande van 9:30 uur tot 13 uur op het gemeentekantoor Beukenhorst aan de Taurusavenue 100 in Hoofddorp. Alle mensen die bezwaar maakten, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen.
Omwonenden die geen bezwaar maakten, maar de zitting toch willen bijwonen kunnen contact opnemen met het Team Juridische Zaken van de gemeente. Dat kan via telefoonnummer 0900-1852 of door een e-mail te sturen aan info@haarlemmermeer.nl. Naar dat adres kunnen ook aanvullende documenten worden gestuurd om het bezwaar te onderbouwen, zoals foto’s van de situatie ter plaatse.
Tijdens de zitting kunnen burgers hun bezwaren toelichten en hun zaak bepleiten. Mensen die zijn verhinderd op de vroege dinsdagochtend, maar toch willen dat hun stem wordt gehoord, kunnen iemand anders machtigen om namens hen te spreken.
Huisarts kent de gevaren goed
Eén van de mensen die zich opwerpt als spreekbuis, is Badhoevedorpenaar Flip Bruhl. Als voormalig huisarts kent hij de gezondheidsgevaren van de PFAS-verbindingen als geen ander. Bruhl houdt zich al geruime tijd bezig met het onderwerp en heeft bij verschillende experts en juristen advies ingewonnen.
U kunt de oud-huisarts machtigen via een digitaal formulier. Dat kan tot uiterlijk dinsdag 27 februari aanstaande.
Bruhl wijst in zijn eigen bezwaar vooral op de financiële risico’s die de gemeente Haarlemmermeer loopt met de PFAS-verontreinigingen, “omdat ik denk dat gezondheidsargumenten de overheid niet overtuigen”.
“De gemeente heeft een reserve van slechts 200 miljoen euro en lijkt zich nog niet bewust van de schoonmaakkosten en enorme claims die elders zijn toegekend. Eén PFAS-fabriek nam hiervoor al een half miljard euro in de begroting op”, aldus Bruhl.
Gigabytes aan data in PFOS-dossier
SchipholWatch heeft een groep Nederlandse advocaten gigabytes aan informatie ter beschikking gesteld over de PFOS-verontreiniging op en rond Schiphol. Zij werken aan een megaclaim en eisen dat de omgeving wordt schoongemaakt. In een vergelijkbaar proces dat speelt rond de luchthaven Seattle in het noordwesten van de Verenigde Staten ligt een eis op tafel van een miljard dollar.
Over de experimentele PFAS-wasinstallatie die naast de gifopslag moet verrijzen, heeft de voormalige huisarts ook zijn bedenkingen. “In de jaren ’50 en ’60 werd asbest in bakstenen verwerkt. Gebouwen met deze stenen worden niet afgebroken vanwege de hoge kosten en de gezondheidsrisico’s. Zie bijvoorbeeld de Heemstedestraat in Amsterdam. Ik weet niet of aannemers bereid zijn PFOS-stenen af te nemen. PFOS is één van de schadelijkste stoffen die onder de PFAS-verzameling vallen.”
PFAS-stoffen zijn geniepig omdat ze in de natuur niet afbreken en zich ophopen in onder meer het menselijk lichaam, in het slib van sloten en meren en in de natuur. “Ook al verdun je PFAS tot onder de plaatselijke ‘veilige’ norm, het stapelt zich op”, aldus Bruhl.
Amateuristisch
“De opslag van PFOS in Badhoevedorp doet nogal amateuristisch aan met losse plastic zeiltjes boven de heuveltjes vervuilde grond. Ook onder de heuvels ligt een zeiltje. Wind en water hebben voor het oog vrij spel. Mijn hoop is gevestigd op een deugdelijke opslag tot een bewezen schoonmaakproces bekend is. Dat kan later een hoop kosten en leed besparen.”
Eerder toonde SchipholWatch al aan dat er zoveel gifgrond op Schiphol ligt dat er bij opslag op lokatie een compleet heuvellandschap zou ontstaan. Volgens eigen informatie van Schiphol gaat het nu over tenminste 180.000 ton, terwijl een groot deel van de gifgrond al is uitgereden naar buurgemeenten.