Quantcast
Channel: SchipholWatch
Viewing all articles
Browse latest Browse all 186

BenW Haarlemmermeer dreigt vergunning PFAS-gifwasser Schiphol door te drukken

$
0
0
Brandoefening vliegtuig

Ondanks meer dan 600 onbeantwoorde bezwaren van bezorgde inwoners, een lopende massaclaim wegens het falen van de overheid inzake PFAS-verontreiniging en het aantoonbaar onzorgvuldig omgaan met gifgrond door Schiphol, dreigt het college van Haarlemmermeer een omstreden vergunning door te drukken.

Dit stelt fractieleider Hans Spijker van de lokale partij Eén Haarlemmermeer tegenover SchipholWatch. Hij is vastbesloten alles in het werk te stellen om op zijn minst uitstel van het besluit voor elkaar te krijgen.

Schiphol vroeg vorig jaar een vergunning aan om een experimentele PFAS-gifwasinstallatie te bouwen aan de Tweeduizend El in Badhoevedorp, inclusief een aantal opslagdepots. In die depots wordt de gifgrond opgeslagen onder zeiltjes die in het verleden meer dan eens scheurden door harde wind waardoor het gif de lucht in werd geblazen en de grond in lekte.

Omdat Schiphol de aanvraag vorig jaar heeft ingediend, valt deze niet onder de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari jongstleden inging. Onder de nieuwe wet gelden veel strengere eisen aan opslag en verwerkingsinstallatie. Zou de vergunning dit jaar zijn aangevraagd, dan was Schiphol verplicht afgesloten hallen te bouwen om de grond op te slaan, met vloeistofdichte vloeren. Nu volstaan de zeiltjes.

Burgers afgewimpeld
Fractieleider Spijker maakt zich grote zorgen, net als de meer dan zeshonderd bezwaarmakers. Zij werden in eerste instantie afgewimpeld door Haarlemmermeer omdat ze te ver van de fabriek zouden wonen om belanghebbende te zijn. Maar de gemeente baseerde die afwijzing op een vonnis dat in hoger beroep was vernietigd en dus geen enkele rechtskracht had.

De bezwarencommissie heeft nog geen uitspraak gedaan over de ingediende bezwaren. Toch willen burgemeester Marianne Schuurmans en haar wethouders de vergunning doordrukken.

Komende donderdagavond 6 juni wordt eerst nog anderhalf uur gepraat in de gemeenteraad over de vergunning. Die sessie is met veel moeite afgedwongen door de oppositie, maar er is een coalitiepartij nodig om de vergunning in de daarop volgende stemming alsnog (voorlopig) tegen te houden.

Geen uitspraak bezwarencommissie
“Het is niet te verteren dat B&W dit wil doordrukken, nu de bezwarencommissie zich nog niet eens heeft uitgesproken over de ingediende bezwaren, terwijl de burgers een duidelijk punt hadden over dat achterhaalde vonnis. Het is respectloos om zoveel bezorgde mensen buitenspel te zetten”, aldus Spijker.

Hij hoopt dat een of meer coalitiepartijen, D66 en/of het CDA, alsnog zullen inzien dat een eventueel positief besluit over de vergunning aanhoudende onrust zal veroorzaken en wantrouwen zal voeden bij de burgers van Badhoevedorp. Zij voelen zich gepasseerd door het gemeentebestuur, dat meer oog heeft voor de belangen van Schiphol dan voor de eigen kiezers.

De bewoners zijn bang voor de gevolgen van een slecht functionerende PFAS-gifwasinstallatie en opslagdepots zo vlak bij hun huis. Schiphol wil er vooral PFOS gaan filteren uit de grond, één van de meest kankerverwekkende PFAS-soorten. Dat gif is op grote schaal aanwezig in de hele regio rond Schiphol en kan niet op natuurlijke wijze worden afgebroken.

Kritisch advies inspectie
Eerder bracht de Inspectie Leefomgeving & Transport al een zeer kritisch advies uit over de plannen voor de gifopslag annex -verwerkingsinstallatie. Daarin werden tal van vraagtekens gezet bij de risico’s voor verdere verspreiding. Zo wees de inspectie op de wenselijkheid van de vloeistofdichte vloeren. Desondanks lijkt Schiphol geen enkele aanstalten te maken om actie te ondernemen en is de bouw van de gifwasser al gestart.

Tegen de al te soepele omgang van de overheid met PFAS-vervuiling is SchipholWatch samen met tien andere belangenorganisaties inmiddels een rechtszaak gestart. Onder leiding van topadvocaat mr Geert-Jan Knoops eisen de partijen onder meer een zorgvuldiger beleid, het in kaart brengen van alle bestaande verontreinigingen en een scherper toezicht op projecten zoals dat van Schiphol.

Eén Haarlemmermeer doet een oproep aan bezorgde burgers om op 6 juni vanaf 20 uur te komen inspreken tijdens de sessie over de PFAS-installatie. “Laat u horen, want zonder krachtig tegengeluid walsen B&W gewoon door”, aldus Spijker.

Mensen die gebruik willen maken van hun inspreekrecht, dienen zich aan te melden via een mail aan griffie@haarlemmermeer.nl of een telefoontje aan 023 567 6819.

Bron


Viewing all articles
Browse latest Browse all 186