Quantcast
Channel: SchipholWatch
Viewing all articles
Browse latest Browse all 186

13 september: internationale dag tegen de nachtvluchten

$
0
0
nachtvluchten

Meer dan zestig organisaties uit tien Europese landen roepen 13 september uit tot internationale dag tegen de nachtvluchten. Met dit breed gedragen initiatief vragen omwonenden aandacht voor de nachtelijke terreur van het vliegverkeer.

Vliegtuigen die ‘s nachts aankomen of vertrekken zorgen voor heel veel overlast en voor slaaponderbrekingen. Dit leidt tot onder meer hart- en vaatziekten, hogere bloeddruk, verminderde leervaardigheden en een lagere productiviteit bij omwonenden.

De vliegindustrie trekt zich niets aan van de negatieve effecten op de gezondheid van mensen in de regio en legt de rekening van de verhoogde gezondheidskosten bij de maatschappij. De kosten van slaaponthouding komen te liggen bij alle andere werkgevers.

Terwijl Schiphol zelf een verbod wenst op nachtvluchten, bewegen luchtvaartbedrijven hemel en aarde om een nachtban te voorkomen.

Geen gehoor
“Het is zeer verontrustend dat zelfs de simpelste maatregelen om de overlast te beperken geen gehoor vinden binnen deze sector”, aldus Michael Flörsheimer van de verenigde omwonendenorganisaties in Duitsland – de initiatiefnemer van de internationale dag tegen de nachtvluchten.

“Starts en landingen gedurende de nacht zijn een onredelijke inbreuk op omwonenden met vergaande en schadelijke consequenties. Ze zijn overbodig en vermijdbaar. Daarom moeten ze onmiddellijk worden gestopt. De schade aan de gezondheid en het klimaat is disproportioneel.”

De internationale dag tegen nachtvluchten is een helder en blijvend signaal tegen de onredelijke schending van basale rechten van de mens, aldus de Duitsers.

Waar blijft het nachtslot?
Ook SchipholWatch ondersteunt het initiatief en onderschrijft de roep om een ban op nachtvluchten. Buitenlandse collega-organisaties houden de ontwikkelingen op en rond Schiphol nauwgezet in de gaten en zijn ook teleurgesteld over het tempo van de aangekondigde krimp en het uitblijven van het beloofde nachtslot.

Op Schiphol is Transavia verantwoordelijk voor de meeste nachtvluchten omdat deze firma zoveel mogelijk vlieguren wil proppen in een etmaal. Volgens eigen zeggen gebeurt dat om de ticketprijs zo laag mogelijk te kunnen houden. Ook vrachtvluchten, vaak vertraagd en uitgevoerd met de oudste en meest lawaaiige 747 Jumbojets, zorgen voor slaapverstoring bij tienduizenden omwonenden.

Bron


Viewing all articles
Browse latest Browse all 186