Omwonenden die regelmatig wakker liggen van het vliegverkeer kunnen zich aanmelden in de strafklacht tegen de directies van KLM, Schiphol en Transavia.
Deelname is gratis omdat onder meer SchipholWatch de kosten voor zijn rekening neemt. Door deel te nemen geeft u de aangifte extra gewicht en krijgt u de mogelijkheid uw eigen situatie te zijner tijd in de rechtszaal toe te lichten. Overigens zijn donaties meer dan welkom om de kosten te helpen dragen.
Zoals eerder deze week bekend werd, heeft SW de bekende strafadvocaat Bénédicte Ficq in de arm genomen om de aangifte te begeleiden. Zij werkt op dit moment aan de juridische onderbouwing, waarin directeuren van onder meer KLM en Transavia zullen worden beschuldigd van mishandeling.
Verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen
Het zijn immers deze mensen die de beslissingen nemen om de nachtvluchten voort te zetten, ondanks grote en terechte bezwaren van de mensen uit de regio. In onze optiek zijn ze daarmee eindverantwoordelijk voor de aantasting van de gezondheid van tienduizenden of zelfs honderdduizenden omwonenden.
Mede-aangever worden kan door uw volledige naam, adres en geboortedatum en de aard van uw gezondheidsklachten door te geven via secretarieel@ficqadvocaten.nl. Ook dient u aan te geven hoe lang u al te maken heeft met de verstorende nachtvluchten.
Na het versturen van uw mail wordt u opgenomen op een lijst van aangevers en houdt Bénédicte Ficq u op de hoogte van de procedure. Zij verwacht in februari de aangifte af te ronden en deze in te dienen bij het Openbaar Ministerie.
Bewoners spannen rechtszaak aan tegen Schiphol/KLM/Transavia wegens mishandeling.
Bron: BNNVARA, “Bar Laat” Uitzending 10 december 2024 Aflevering 62 Kijk terug: https://npo.nl/start/serie/bar-laat/seizoen-1/bar-laat_62/afspelen
Beoordeling officier van justitie
De officier van justitie zal de aangifte dan beoordelen en kijken of er strafvervolging kan worden ingezet. De kans is groot dat dit het geval is, omdat er voldoende wetenschappelijk bewijs is van de negatieve effecten op de gezondheid van slaapverstoring door nachtvluchten.
Mocht de officier onverhoopt negatief beslissen en niet tot vervolging overgaan, dan kunnen we de rechter vragen alsnog opdracht te geven om de strafzaak te starten.
Vervolgens zal het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek starten wegens mishandeling. Op dit misdrijf staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. SW hoopt dat een veroordeling de managers uit de vliegindustrie zal bewegen om voortaan meer rekening te houden met de schade die zij andere mensen toebrengen.
Felle reacties uit de sector
Op de aangifte wordt fel gereageerd door vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen. Zo noemde voorman Marnix Fruitema van branchevereniging Barin de stap “totaal doorgeslagen waanzin” en “een narcistisch initiatief van een hele kleine minderheid”.
Het geeft wel aan dat deze nieuwe procedure gevoelig ligt binnen de sector en dat het van belang is u aan te sluiten om aan te tonen dat het hier niet gaat om slechts een handjevol mensen. Het dedain van Fruitema richting omwonenden verdient een duidelijk weerwoord.
Schade al jarenlang bekend
Sinds 2008 is onomstotelijk vastgesteld dat nachtvluchten inbreuk maken op de gezondheid van mensen die rond vliegvelden wonen. In dat jaar publiceerde dr Lars Jarup en zijn team van het Imperial College in Londen een onderzoek naar 5000 omwonenden van onder meer Heathrow, Berlin Tegel en Schiphol.
De studie toonde aan dat nachtvluchten zorgen voor een onmiddellijke verhoging van de bloeddruk bij slapende mensen, zelfs als zij niet wakker worden van het geluid. Ontdekt werd dat zo’n 14 procent van de omwonenden lijden onder structureel verhoogde bloeddruk en dat dit leidt op een verhoogde kans op hartproblemen en zelfs een vroege dood. Een Duits onderzoek bevestigde dat twee jaar later en toonde ook een hogere kans op kanker aan.
Al met al reden genoeg om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen en zich te laten verantwoorden voor hun beslissingen. Het kan immers niet zo zijn dat puur voor economisch gewin uw en onze gezondheid op het spel wordt gezet.