Quantcast
Channel: SchipholWatch
Viewing all articles
Browse latest Browse all 186

Steeds meer overstappers op Schiphol – nu al de helft

$
0
0
vliegveld met reizigers(leestijd circa 2 minuten)

Er komen steeds meer overstappers op Schiphol. Dit jaar was dat ongeveer de helft van het totaal, want Nederlanders zorgden voor ongeveer 15 miljoen vliegreizen (heen en terug). In totaal telde Schiphol in 2023 ruim 62 miljoen passagiers.

Dit blijkt uit de jongste publicatie De Vliegende Hollander 2024, die het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) vandaag publiceerde.

Een kwart van de bevolking mag zich rekenen tot de groep veelvliegers. Zij waren verantwoordelijk voor 75 procent van alle vliegreizen. Dertien procent van de Nederlanders zijn ultraveelvliegers: gezamenlijk zijn zij debet aan de helft van alle vliegreizen.

Het zijn volgens het KiM vooral de mensen uit de grote steden die veel vliegen: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, maar ook de steden in Noord-Brabant springen eruit. Het minste wordt gevlogen door mensen uit Friesland, Overijssel en Drenthe.

Slechts 20 procent zakenreis
Zo’n 80 procent van de vliegreizen wordt om privéredenen ondernomen, slechts 19 procent is zakelijk. Dat is opmerkelijk, omdat slechts 7 procent van de inwoners aangeeft wel eens een zakelijke vlucht te nemen. De meerderheid van de zakenreizigers zegt eens per jaar zo’n reis te ondernemen, terwijl het gemiddelde aantal op drie ligt. Er bestaat dan ook een groep van zo’n 3 procent burgers die zakelijk véél meer vliegt.

In de top vijf van bestemmingen voor privéreisjes prijkt Spanje op één met 22 procent van alle vluchten, gevolgd door Griekenland (11%), Italië (7%), Turkije (6%, ultra-all-inclusive) en Portugal (6%). Zakelijke trips gaan vooral naar het Verenigd Koninkrijk (13%, goed met de trein te bereiken), Spanje (12%, idem), Duitsland (9%, idem), Italië en de VS.

Gemiddeld overbrugt een vliegreis zo’n 3500 kilometer heen en terug. Voor zakenreizen is dat slechts 2700 km. Daarbij moet worden opgemerkt dat ultralange trips in beide gevallen het gemiddelde ver omhoog trekken. Bovendien hebben die verre reizen veelal een overstap, waardoor de reisafstand nog verder toeneemt.

Weglek valt reuze mee
Dat er veel vliegverkeer weglekt naar buitenlandse luchthavens, bijvoorbeeld als gevolg van ‘hoge prijzen’ of ‘hoge belastingen’ hier, blijkt erg mee te vallen. Slechts zo’n 13 procent van de vliegreizen start op een buitenlandse luchthaven, waarvan ongeveer een derde op Düsseldorf. Brussel is goed voor circa 3 procent.

Gemiddeld blijven reizigers 11 nachten van huis bij een vliegreis. Zakenreizigers gaan vaak (veel) korter. De helft van hen is hooguit vier dagen weg van huis.

Opvallend is de constatering dat het mensen niet zoveel uitmaakt waarheen zij vliegen. Ruim de helft van de reizigers geeft aan net zo goed een andere bestemming te kunnen kiezen. Bijzonder is dat ook 17 procent van de zakenreizigers aangeeft net zo goed een andere bestemming te kunnen kiezen.

Vooral met de auto naar het vliegveld
Reizigers komen in grote meerderheid met de auto naar Schiphol, al dan niet gebracht. Zij negeren daarmee massaal het advies om vooral met het OV te komen.

Een groot deel (77 procent) van de Nederlanders denkt ook in de toekomst vliegreizen te blijven maken. Wel is hier een duidelijk onderscheid te zien tussen mensen die het afgelopen jaar wel en niet vlogen: 97 procent van de eerste groep denkt door te gaan, terwijl maar 57 procent van de niet-vliegers in de toekomst verwacht een vliegreis te maken.

Als mensen niet meer vliegen, gebeurt dat vooral om milieu- of klimaatredenen (26%), vanwege de hoge kosten (19%), vliegangst (11%) of omdat zij er geen behoefte aan hebben (11%).

Bron


Viewing all articles
Browse latest Browse all 186