Volgend jaar krijgen de binnenstad en het stadsdeel Oud-Zuid van Amsterdam het voor de kiezen. De vliegherrie zal minstens verdubbelen ten opzichte van het afgelopen jaar als gevolg van maandenlang groot onderhoud aan de Buitenveldertbaan.
Dit blijkt uit een tijdelijke ontheffing die de minister van Infrastructuur Barry Madlener wil verlenen aan het vliegveld. De staat vraagt belanghebbenden op dit moment zienswijzen – een eufemisme voor bezwaarschriften – in te dienen.
Begin dit jaar kwam het ministerie al tot de conclusie dat het te laat was gestart met de zienswijzeprocedure en dat er daarom niets meer kon worden gewijzigd aan de plannen om meer geluidsruimte voor Schiphol te creëren vanwege het groot onderhoud aan de Kaagbaan. De tijdelijke regeling werd dan ook gewoon ingevoerd en bewoners rond de Aalsmeer- en Buitenveldertbaan kregen in 2024 dan ook veel meer vliegherrie te verduren.
Wel beloofde de minister toen dat in de toekomst Schiphol niet langer hoefde te rekenen op automatische vrijstellingen en het verruimen van de geluidsgrenzen zonder compensatie voor de omwonenden.
Twee keer zoveel herrie
Maar ook voor het komend jaar wil de minister de geluidsruimte voor Schiphol weer enorm oprekken. Met name Amsterdam-Noord, het centrum en Oud-Zuid kunnen deze zomer rekenen op minstens twee keer zoveel herrie van de vliegtuigen. Dat komt omdat de geluidsruimte voor met name handhavingspunt 20 met drieënhalve decibel is opgehoogd. Dat is meer dan twee keer zoveel herrie als normaal al is toegestaan.
De gemeente wacht dan ook een barre zomer, want van compenserende maatregelen door Schiphol blijkt helemaal niets uit de documenten die zijn in te zien via de internetconsultatie. Wel blijkt dat het aantal gehinderde woningen stijgt van 192.000 naar 227.000 ofwel zo’n 20 procent. Het aantal ernstig gehinderden neemt toe van 92.600 naar 103.700 mensen.
Ook Aalsmeer en Uithoorn de sjaak
Maar ook de toch al ernstig gehinderde regio rond Aalsmeer en Uithoorn kan volgend jaar nog meer herrie verwachten, vooral ‘s nachts. De bestaande nachtsluiting wordt immers gedurende het groot onderhoud opgeheven zodat deze bewoners ook middenin de nacht herrie kunnen verwachten.
Die overlast wordt nog verergerd vanwege het feit dat de Aalsmeerbaan de Buitenveldertbaan kruist en tijdens het onderhoud aan laatstgenoemde dus niet volledig kan worden gebruikt. Dit betekent dat er uitsluitend intersectiestarts vanaf de Aalsmeerbaan kunnen plaatsvinden en die leiden tot vier keer zoveel herrie dan normale starts.
Tot slot zullen vliegtuigen lager komen aanvliegen gedurende het testen van het nieuwe hoogfrequente landingssysteem op de Buitenveldertbaan. Dat leidt in een periode van zes weken juist weer tot nog meer overlast voor Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen en de Bijlmer.
Het indienen van een bezwaarschrift kan via het internet tot en met 26 januari 2025. Hou er rekening mee dat de minister uiteindelijk niets zal doen met uw bezwaar en wederom tot de conclusie zal komen dat hij te laat is gestart met het zienswijzetraject. Of met een andere smoes komt.